Waarom de luchtkwaliteit meten en hoe doe je dat?
We zijn vaak thuis en je wilt je thuis wel op je gemak voelen. Wanneer dat niet het geval is en als je continu last hebt van klachten, zoals een grieperig gevoel, dan kan het echt geen kwaad om te ontdekken hoe dat komt. Iets dat je zou kunnen doen is het meten van de luchtkwaliteit. Want een slechte lucht in huis is onplezierig en kan zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Maar hoe meet je de luchtkwaliteit en hoe zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit weer in orde is? Wij vertellen daar meer over in dit blog.
Luchtkwaliteit en luchtvochtigheid
Laten we eerst even een duidelijk verschil maken tussen luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. Deze termen worden geheel onterecht wel eens door elkaar gehaald. Logisch, want ze hebben wel iets met elkaar te maken. Maar het meten van de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid zijn wel twee aparte zaken. Bij luchtkwaliteit wordt naar meer zaken gekeken dan alleen naar de luchtvochtigheid. En bij het meten van de luchtvochtigheid wordt uitsluitend gekeken naar hoe vochtig het wel of niet in huis is.
Wanneer de luchtkwaliteit meten?
Een veelgestelde vraag is wanneer je de luchtkwaliteit wilt meten. Feitelijk kan het geen kwaad dat je dit regelmatig doet. Is het niet alleen al om te bevestigen dat de kwaliteit van de lucht in de woning op orde is. Maar het is nog belangrijker om een meting te verrichten wanneer er klachten zijn. Voel je jezelf continu grieperig en moe? Heb je last van benauwdheid of heb je stankoverlast? Heb je vaak een droge mond en heb je last om je te concentreren? Dit zijn duidelijke indicatoren die iets te maken kunnen hebben met de luchtkwaliteit. Een goed moment dus om een meting te verrichten, want meten is immers weten.
Hoe kan ik de luchtkwaliteit meten?
Je kunt op verschillende manieren de luchtkwaliteit meten. Er zijn sensoren te koop die je kunt plaatsen, maar hier schuilt wel een gevaar. Deze sensoren zijn vaak afgestemd op bijvoorbeeld het meten van stofdeeltjes, maar niet op het meten van de luchtvochtigheid. Of andersom. Het advies is dan ook om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een luchtreiniger die vrijwel alle belangrijke zaken meet. Zoals fijnstof, allergenen, roet, stikstofdioxide en ozon. Het voordeel van een luchtreiniger is dat het apparaat de lucht ook kan reinigen en kan bijdragen aan een gezond binnenklimaat.
Hoe de luchtkwaliteit verbeteren?
De oplossing om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren is eigenlijk heel simpel. Ventileren is sowieso van belang en met ventileren bedoelen wij het regelmatig openzetten van een deur of een raam en je kunt er ook voor kiezen om je ventilatieroosters open te houden. Wanneer de lucht te droog is kun je een bakje met water in de vensterbank zetten of een luchtbevochtiger aanschaffen. Teveel vocht in huis? Dan is ook ventileren en flink stoken een goede oplossing of vochtvreters aanschaffen.
Schakel hulp in
Metingen doe je niet tussendoor en niet sporadisch. Om een goed beeld te krijgen van hoe vuil of schoon de lucht in je huis echt is moet je meerdere metingen op verschillende locaties verrichten. En deze resultaten moet je analyseren. Nu hoor ik je al denken dat dat een hoop gedoe is. Daarom kun je ook de hulp inschakelen van professionals. Die niet alleen professionele meetapparatuur hebben, maar ook accurate metingen kunnen verrichten en passend advies kunnen geven over hoe je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren.