Hoe kan ik advies krijgen over hypotheken?

 Hoe kan ik advies krijgen over hypotheken?

De zoektocht naar een koopwoning begint met weten wat je kunt lenen. Wat wordt straks jouw hypotheek? En welke hypotheek past eigenlijk het beste bij je? Er valt namelijk heel wat te kiezen. Om de juiste beslissingen te nemen ga je in gesprek met een hypotheek adviseur. De hypotheek adviseur brengt jouw persoonlijke financiële situatie in kaart, maar ook jouw toekomstplannen die mogelijk betrekking zullen hebben op je toekomstige inkomsten. Wie een voor een koopwoning wil gaan, gaat dus allereerst om de tafel zitten met een hypotheek adviseur. In dit artikelen vertellen we je er graag meer over.

Wat doet een hypotheek adviseur?

De hypotheek adviseur neemt jouw gehele financiële huishouding met je door: wat zijn jouw maandelijkse inkomsten en verplichte uitgaven (woonlasten, verzekeringen, abonnementen). Bestaan er ook schulden of afbetalingen? Er zal een BKR toetsing plaatsvinden, zodat er duidelijkheid bestaat of er geregistreerde schulden bestaan en of er geen wanbetaling plaats heeft gevonden. Ook is het van belang dat een hypotheek adviseur zicht krijgt op eigen bestaande financiële middelen die mee te nemen zijn in de hypotheek. Naast het inventariseren van jouw financiën bespreekt de hypotheek adviseur jouw of jullie toekomstplannen. Wat ligt er in het verschiet? Is het denkbaar dat je op termijn minder zult gaan werken en je dus minder inkomsten binnenkrijgt? Dergelijke prognoses zijn van groot belang om de juiste hypotheek aan te gaan, zodat je er ook van verzekerd bent dat je in de toekomst aan je betalingsplicht kunt blijven voldoen. Wellicht kies je voor minder aflossing, wat de hypotheekkosten reduceert, of kies je op termijn voor een lagere maandelijkse aflossing. Het is belangrijk om juist bij aanvang van de hypotheek alvast te anticiperen op wat (financieel) komen gaat.

Hypotheekadvies

Vanzelfsprekend ontvang je advies over de verschillende hypotheekvormen die voor jou aantrekkelijk zouden kunnen zijn en die het beste bij je passen. Een ander belangrijk aspect van hypotheekadvies is het bespreken van de hypotheekrente. Rentes wisselen op dagelijkse basis, het is daarom raadzaam wanneer de rentes laag staan de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Hiermee waarborg je dat je gedurende deze periode maandelijks telkens hetzelfde bedrag betaalt aan hypotheekrente, en dat je niet ineens na een jaar voor verrassingen komt te staan wanneer de hypotheekrente weer is gestegen. Let wel, hoe langer je de hypotheekrente vastzet, des te hoger het rentepercentage bedraagt voor het termijn. Voor een periode van 15 jaar vastzetten gelden dan bijvoorbeeld hogere rentetarieven dan voor 5 jaar vastzetten.

Hypotheekofferte

Naar aanleiding van één of meerdere gesprekken met je hypotheek adviseur kun je een hypotheekofferte aanvragen. In de offerte staat o.a. het te lenen bedrag, de rente en het termijn vermeld. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoe lang de offerte geldig is. Mocht de hypotheekrente stijgen gedurende deze periode, dan heb jij hier geen last van aangezien je een offerte hebt gekregen met vermelding van de aangeboden hypotheekrente. Doorgaans is een hypotheekofferte zo’n 6 maanden geldig, maar om er gebruik van te maken zul je ‘m wel binnen enkele weken moeten ondertekenen.

Related post